kryptotipy.sk FB kryptotipy.sk Instagram Ledger Nano X Trezor T Keep Key

Bitcoin nebol prvou kryptomenou

Späť 2.1.2020 (aktualizované 15.11.2021)    

Pred Bitcoinom tu naozaj bola iná kryptomena. Zopár projektov muselo najprv zlyhať, aby sa nakoniec vytvoril koncept, ktorý bude fungovať. Ako to teda bolo ?

Prvý známy pokus o vytvorenie kryptomeny sa udial v Holandsku, koncom 80. rokov. Uprostred noci prepadávali benzínové pumpy v odľahlých oblastiach. Zaujímala ich hotovosť.

Niekto mal vynikajúci nápad vkladať peniaze na nové inteligentné karty, a tak vznikla elektronická hotovosť. Vodiči nákladných vozidiel dostali tieto karty namiesto hotovosti, a tak sa stanice stali bezpečnejšími.

Dominantný maloobchodný predajca Albert Heijn zároveň tlačil na banky, aby vymysleli nejaký spôsob, ktorý umožní kupujúcim platiť priamo z ich bankových účtov, ktorý sa nakoniec stal známym ako POS alebo point-of-sale.


DigiCash a ECash

Ešte predtým David Chaum, americký kryptograf, skúmal, čo je potrebné na vytvorenie elektronickej hotovosti. Jeho pohľad na peniaze a súkromie ho priviedol k presvedčeniu, že na to, aby sme mohli bezpečne obchodovať, budeme potrebovať symbolické peniaze, ktoré by napodobňovali fyzické mince a papierové bankovky. Konkrétne chcel zabezpečiť funkciu ochrany osobných údajov, ktorá spočíva v schopnosti bezpečne platiť niekomu z ruky do ruky.

Už v roku 1982 vynašiel David Chaum vzorec, ktorý je rozšírením algoritmu RSA stále používaným pri šifrovaní webu. Ten umožňuje osobe odovzdať číslo druhej osobe s tým, že toto číslo môže príjemca upraviť.
ECash

Keď príjemca vloží svoju tzv. mincu do banky, nesie originálny podpis mincovne. Ale nejde o rovnaké číslo ako to, ktoré mincovňa podpísala. Chaumov vynález umožnil nenápadne upraviť mincu bez toho, aby došlo k porušeniu podpisu mincovne, preto bola banka voči transakcii "slepá". Nasleduje ukážka z práce Chauma. Celú prácu si môžete pozrieť na jeho osobných stránkach.
Chaum blind signatures
David Chaum migroval do Holandska. Keď pracoval koncom 80. rokov v CWI, ohnisku kryptografického a matematického výskumu v Amsterdame, začal s programom DigiCash budovať svoj vynález internetových peňazí. Na nasledujúcom obrázku môžete vidieť pôvodnú zostavu DigiCash.
Digicash tím

V projekte zamestnal mnoho ďalších mien, ktoré sa neskôr preslávili: Stefan Brands, Niels Ferguson, Gary Howland „Marcel„, BigMac “van der Peijl, Nick Szabo a Bryce „Zooko “ Wilcox-Ahearn.

Vynález "slepej" hotovosti (Blind signatures for untraceable payments) bol mimoriadny a vyvolal nevídanú vlnu pozornosti tlače. David Chaum a jeho spoločnosť, bohužiaľ, urobili niekoľko prešľapov a upadli do nemylosti centrálnej banky (De Nederlandsche Bank alebo DNB).

Dohodnutým kompromisom bolo, že produkt ECash spoločnosti Digicash sa bude predávať iba bankám. Toto opatrenie regulácie však viedlo spoločnosť postupne až k bankrotu.

Množstvo pozornosti v tlači prinieslo taktiež veľmi zaujímavé príležitosti so spoločnosťami Microsoft, Deutsche Bank a podobne. David Chaum ich ale nedokázal využiť.

Napriek pribúdajúcim reguláciam naďalej vznikali stovky startupov ročne, ktoré mali o túto oblasť záujem a chceli v nej preraziť. V polovici 90. rokov sa pozornosť presunula z Európy na Severnú Ameriku, a to kvôli dvom faktorom: Netscape IPO uvoľnil obrovské množstvo akcií a tiež Európa priniesla prvý oficiálny regulačný zásah do digitálnej hotovosti - správu EÚ o predplatených kartách z roku 1994, ktorá sa zmenila na spomínanú reakciu proti DigiCash.

V tom istom roku prebehla prvá platba elektronickými peniazmi v histórií ľudstva vôbec . Udialo sa tak 27. mája 1994 v Ženeve na technologickej konferencii.

V jednom okamihu spoločnosť Microsoft ponúkla Chaumovi 180 miliónov dolárov na to, aby sa program DigiCashu dostal na každý počítač so systémom Windows. Ani táto závratná suma by nestačila na pokrytie nákladov, a tak s dochádzajúcimi financiami zanikla v roku 1998 aj spoločnosť DigiCash.

Na nasledujúcom obrázku môžete vidieť zopár firiem, ktoré svojho času ECash podporovali. Projekty podporujúce ECash Prvá veľká vlna kryptomien skončila a nahradila ju druhá vlna.



Druhá vlna - Webové peniaze

Druhou vlnou boli webové peňiaze. First Virtual bol prvý krátky príval vzrušenia, ktorý bol takmer okamžite nahradený službou Paypal, ktorá dokázala známe princípy priviesť k väčšej popularite. Paypal

Zatiaľ čo First Virtual trval na tom, že na prijímanie peňazí musíte byť "obchodníkom", PayPal umožnil, aby peniaze putovali priamo od človeka k človeku. Pôvodné obmedzenia boli populárne zo strany bánk a regulačných orgánov, ale ľudia ich nemali radi. PayPal teda poskočil vpred tým, že navrhol svoj systém v zjednodušenej a menej regulovanej forme.

PayPal vycítil príležitosť v presune tradičných peňazí na web. Začatím využívania PayPalu v komunite eBay sa zdala svetlá budúcnosť tohto projektu zaručená. Bolo potrebné len vyhnúť sa bankovým / regulačným mínovým poliam, ktoré pred ňu boli postavené.

Tým, že služba PayPal dokázala, že web sa stal miestom pre nové peniaze, Chaumove nápady boli na širšom západnom trhu pomaly zabúdané. Tradícia s WebMoney ostala naďalej živá v Rusku a niektorých menších krypto záujmových skupinách.

V tých časoch vznikol aj akýsi hybrid spomínaných projektov, ktorým bola firma e-gold. Bola spočiatku veľmi úspešnou. Americkú prevádzku mala v Nevise v Karibiku. E-gold bol celkom jednoduchý nápad. Poslali ste svoje fyzické zlato alebo striebro a spoločnosť vám pripísala na váš účet e-zlato. Prípadne ste si kúpili nové e-zlato tým, že spoločnosť nakúpila za vaše peniaze fyzické zlato. Okolo roku 1999 boli na vrchole. Keďže emitent meny e-gold bol v zahraničí, nevyžadoval si súhlas na pobreží v USA. S rastúcou popularitou na prelome milénia explodoval nezávislý burzový trh a e-gold si upevnilo pozíciu.


Regulácie

Elektronické zlato sa však dostalo do problémov pre svoj príliš voľný ideál umožňujúci komukoľvek vlastniť účet. Aj keď je to teoreticky skvelý koncept, neustály prúd ponziho schém a iných podvodov priťahoval pozornosť FBI.

V roku 2005 boli prepadnuté kancelárie spoločnosti e-gold na Floride, čo znamenalo zánik tejto meny. FBI tiež pristúpila k vyčisteniu všetkých obdobných firiem a zabezpečili tak koniec druhej veľkej vlny nových peňazí.

Spätne vidíme, že 11. september znamenal veľkú zmenu v pohľade na problematiku internetových peňazí. Predtým bolo USA v tejto téme pomerne liberálne a považovali ich za potenciálny obchod a inováciu do budúcnosti. Po neslávne známom 11. septembri sa názor dramaticky zmenil a kontroly zvýšili. Takmer všetky kryptomeny boli považované za ohniská teroristov, drogových dílerov a ďalších nelegálnych činností.

Bolo zrejmé, že pokus o vypnutie kryptomien bol veľmi úspešný. Avšak Európsky inovátori šli opačným smerom. Nasledujúce generácie zákona o takzvaných eMoney boli prijaté s cieľom otvoriť opäť staré možnosti. Čo nás postupne posúva vpred do roku 2008 a do obdobia prvého zverejnenia bitcoin white paper-u od Satoshi Nakamota.


Záver

Satoshi Nakamoto pri vydaní kódu napísal:

"Viete, myslím si, že v 90. rokoch sa zaujímalo o danú problematiku oveľa viac ľudí, ale po viac ako desiatich rokoch zlyhávania dôveryhodných systémov tretích strán (Digicash atď.), to považujú za stratenú vec. Dúfam, že dokážu rozlíšiť, že je to prvýkrát, čo viem, že vyskúšame systém, ktorý nie je založený na dôvere (non-trusted system)."

Bitcoin je výsledkom histórie, dobrých aj zlých rozhodnutí, ktoré sa spoločne podieľali na dnešnom dizajne. Nakamoto sa síce považuje za matku bitcoinu, ale je známych viacero otcov. Slepé mince Davida Chauma a jeho osudový kompromis s DNB, anonymné účty e-gold a realpolitika po 11. septembri, banky a ich priemyselné kontrolné opatrenia. Všetko to prispelo k súčasnej podobe. To ako sa bude vyvíjať tento trh v najbližších rokoch je otázkou regulácií a samotných užívateľov.

Ďalšie populárne články

6.11.2021 - 100+ Ethereum decentralizovaných aplikácií roku 2021
26.1.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu Cosmos(ATOM) ako eurá v banke
28.2.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu Vechain ako eurá v banke
7.2.2021 - 15 proof of work algoritmov poháňajúcich kryptomeny alebo ako funguje ťažba kryptomien
17.1.2021 - Pasívny zárobok s peňaženkou Exodus alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomeny ako eurá v banke
27.1.2021 - Ako pasívne zarábať s kryptomenou Algorand držanou v peňaženke Exodus
31.1.2021 - NEO-spôsoby ako pasívne zarábať
Bitcoin aktuálne
Metaverzum novinky
Play to earn novinky
Krypto aktuality 1 2 3 4 5


Folgen Sie uns in den sozialen Medien

kryptotipy.sk FB kryptotipy.sk Instagram kryptotipy.sk Twitter kryptotipy.sk Medium kryptotipy.sk RSS feed

Zdroje







Späť

Kľúčové slová, informácie

  • ECash - prvé elektronické peniaze
  • DigiCash - spoločnosť, ktorá vytvorila ECash.
  • David Chaum, (vznik tzv. blind signatures), (prvá elektronická platba vôbec), (zánik firmy DigiCash).
  • Webové peniaze, First Virtual, Paypal.