kryptotipy.sk FB kryptotipy.sk Instagram Ledger Nano X Trezor T Keep Key

Pasívny príjem s kryptomenou Polkadot (DOT) pomocou Nano Ledger



6.3.2020 (aktualizované 15.11.2021)     Späť
Polkadot passive incomes with Ledger Nano



Polkadot je jednou z naskloňovanejších kryptomenových sietí súčasnosti. Patrí do 3.generácie a snaží sa riešiť všetky neduhy súčasných blockchainov (slabá škálovateľnosť, bezpečnosť, nedostatočná decentralizácia). Polkadot dokáže ku svojmu Relay chain pripájať aj existujúce blockchainy ako ETH, BTC a ďalšie pomocou parachain ov, ktoré dokážu pracovať paralelne vzhľadom na Relay chain, čo prispieva ku skvelej škálovateľnosti. Využíva nominated proof-of-stake na validovanie transakcií a staking. Polkadot Relay chain a parachain

Polkadot a validovanie

  • Pred tým, než sa pustíme do vysvetlenia ako staking pomocou Ledger nano funguje, je dôležité si vysvetliť role ,a teda kto je kto v sieti. Validátori sú uzly, ktoré validujú transakcie a potrebujú vás ako nominátorov, aby im v tom pomáhali.
  • Nominátor (teda vy) môže nominovať až 16 validátorov, z čoho iba jeden bude aktívny. Ak by bolo viac validátorov aktívnych, vždy dostanete DOT tokeny iba od jedného z nich.
  • DOT tokeny sú vyplácané vždy keď končí takzvaná ERA. ERA trvá presne 24 hodín.
  • Decentralizáciu Polkadot rieši obmedzením počtu nominátorov v poole a to na 128. Toto číslo sa v čase mení. Ledger Nano vás na túto skutočnosť upozorňuje. Viď obrázok nižšie..
  • Znamená to, že sa nepokúšajte pripojiť k validátorovi, ktorému už pomáha 128 a viac nominátorov. Takýto validátor sa nazýva oversubscribed. S najväčšou pravdepodobnosťou na konci dňa nedostanete žiadne tokeny ako váš pasívny príjem. Takto sieť Polkadot núti ku vzniku nových poolov. Peňaženka Ledger Nano vás na oversubscribed upozorňuje tak, že ich vysvieti oranžovou farbou.


Over subscribed


Polkadot a Ledger Nano

Ledger Nano sa stala prvou hardvérovou peňaženkou, ktorá podporuje Polkadot staking. Polkadot zaberie takmer 3/4 peňaženky Ledger Nano S (112 KB). Preto vám už ostane priestor iba na jednu kryptomenu, aj to žial nie je možné vybrať zo všetkých podporovaných (pretože niektoré zaberajú väčší priestor ako je ten voľný, ktorý ostal). Odporúčame teda Ledger Nano X, ktorá umožňuje mať viac ako 100 peňaženiek na zariadení súčasne.

Ako na pasívny príjem s peňaženkou Ledger Nano

To ako zariadenie prvýkrát nastaviť v tomto článku preskočíme a prejdeme rovno k stakingu. Staking možno rozdeliť do nasledujúcich krokov, ktoré na seba nadväzujú.

  1. Inštalácia Ledger Live
  2. Inštalácia peňaženky Polkadot (Ledger Manažér)
  3. Vytvorenie konta Polkadot
  4. Poslanie si DOT tokenov alebo swap tokenov za Polkadot
  5. Zablokovanie DOT tokenov na staking
  6. Nominácia validátorov


1. Inštalácia Ledger Live

Ledger Live je softvér vďaka, ktorému dokážete hardvérovú peňaženku Ledger Nano ovládať. Ledger live stiahnete a nainštalujete z oficiálnych stránok.

2. Inštalácia peňaženky Polkadot (Ledger Manažér)

Nasledujúcim krokom je inštalácia peňaženky Polkadot pomocou Ledger manažéra.













3. Vytvorenie konta Polkadot

Potom ako peňaženka Polkadot existuje pokračujeme vytvorením konta Polkadot.













4. Poslanie si DOT tokenov alebo swap tokenov za Polkadot

Predtým než začneme so stakingom je potrebné kúpiť / poslať si na peňaženku alebo vymeniť kryptomeny za DOT tokeny.

Polkadot možno kúpiť na overených burzách ako Binance alebo Kraken a ďalších. Ak už v peňaženke Ledger Nano máte nejaké kryptomeny, môžete využiť jej vstavanú zmenáreň Swap.

5. Zablokovanie DOT tokenov na staking

Proces stakingu vyžaduje, aby ste vaše DOT tokeny zablokovali. Pozor! Proces odblokovania DOT tokenov trvá 28 dní. Na staking možno použiť takmer ľuvobovoľné množstvo DOT tokenov. Pre potreby tohto článku sme blokovali a využili 2 DOT tokeny na staking. Proces začnete stlačením tlačidla Earn rewards.

Existujú aj iné spôsoby ako stakovať Polkadot, ale tie nemajú s peňaženkou Ledger Nano nič spoločné. Ide o burzy ako napríklad Kraken.









6. Nominácia validátorov

Posledným krokom je nominovanie takzvaných validátorov, ktorí budú validovať spolu s vami a ďalšími nominátormi transakcie a budú za to odmenení v podobe DOT tokenov.

6.1 Ako správne vybrať validátorov
  1. Počet validátorov
    Môžete si vybrať až 16 vylidátorov. Odporúčame vybrať presne 16. Naspriek tomu, že odmenu dostanete iba od jediného, zvýšite si tým šance byť odmenený. Môže sa stať, že si vyberiete 3 a z nejakého dôvodu (sú offline a podobne) nedostanete odmenu ani od jedného z nich.
  2. Nízke poplatky(commissions)
    Každý validátor si berie istú privíziu v percentách. Ide o takzvané commissions. Mala by byť, čo najnižsia. Pozor na validátorov, ktorý berú 100%, čiže všetko.
  3. Validátori pod 128 nominátorov
    Validátor nesmie mať viac ako 128 nominátorov. Všetko pod 128 je ok. Ak validátor má viac než 128 validátorov a vy budete 129-ty, nebudete dostávať odmenu v podobe DOT. Takýto validátori sa nazývajú oversubscribed a peňaženka Ledger Nano vás na nich upozorňuje tak, že ich vysvieti oranžovou farbou.


6.2 Ako vyzerá proces výberu validátora
Nomináciu začnete stlačením tlačidla Nominate, ktoré sa objaví na obrazovke tesne po tom, čo ste zablokovali svoje DOT tokeny.

















Najčastejšie otázky


Minimálna čiastka na staking

Peňaženka Ledger vám dovolí stakeovať ľubovoľný počet DOT tokenov. Ak však chcete byť odmenený pasívnym príjmom DOT, budete musieť momentálne stakeovať 120 DOT. Toto množstvo sa časom mení.

Nemám 120 DOT, no napriek tomu chcem pasívne zarábať

Ak nemáte tento počet tokenov a napriek tomu chcete pasívny príjem, tak aj keď neradi, poradíme vám staking na burzách. Tie jednak nevyžadujú 120 DOT a dokonca neblokujú vaše DOT na 28 dní po unstakingu. Príkladom je Kraken. Týmto prístupom nie sú vaše DOT pod vašou kontrolou a zároveň podporujete centralizáciu Polkadot siete.

Ako dlho musím čakať, kým dostanem odmenu?

Ak chcete potenciálne dostávať odmeny, budete si musieť počkať na koniec nasledujúcej éry. Napríklad ak nominujete validátora počas éry N, vaša nominácia nadobudne platnosť v ére N + 1, potom sú platby možné, keď skončí éra N + 1 a začne éra N + 2. Éra trvá 24 hodín.

Ako sa rozdeľujú odmeny?

Celková suma odmien dostupných pre každú éru je rozdelená rovnomerne medzi validátorov bez ohľadu na ich podiel (výplata konkrétneho overovateľa sa však môže líšiť v závislosti od získaných bodov éry).

Ako získam svoje odmeny?

Výplatu odmien môže spustiť ktorýkoľvek používateľ (zvyčajne overovateľ alebo jeden z jeho nominantov). Keď ktorýkoľvek z nich spustí výplatu, všetci dostanú svoju odmenu. Manuálne získavanie odmien nie je v službe Ledger Live podporované. V dôsledku toho dostanete svoje odmeny bez toho, aby ste niečo podnikli, keď validátor, ktorého si vyberiete, alebo ktokoľvek iný, kto nominoval rovnakého validátora, spustí vyplácanie odmien. Vyplatenie je možné urobiť do 84 dní, potom môžu všetky zarobené DOT v jednej ére prepadnúť.

Ak predsa nechcem čakať na vyplatenie odmeny?

Je potrebné použiť oficiálnu peňaženku Polkadot.js

Existuje riziko stakeu na Polkadot?

V prípade systému Polkadot môže validátor a nominátor prísť o časť svojich aktív, ak sa validátor správa nesprávne je offline napríklad dlhšie ako je dovolené. Preto je dôležité si premyslieť koho nominujete.

Chcem kúpiť Nano Ledger X

Na kúpu hardvérovej peňaženky Nano Ledger X môžete využiť aj náš affiliate link.



V prípade, že sa vám článok páčil zdieľajte ho so svojimi priateľmi na vašich sociálnych sieťach. Napíšte nám do komentára o svojich skúsenostiach s pasívnym príjmom alebo podobnými kryptomenami.

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať alebo napíšte nám otázku do komentára nižšie.

Nenesieme žiadnu zodpovednosť za vaše prípadné finančné straty. Články sú výlučne informačného charakteru. Každý by mal obchodovať na vlastnú zodpovednosť a s peniazmi, ktoré je ochotný stratiť.

Ďalšie populárne články

6.11.2021 - 100+ Ethereum decentralizovaných aplikácií roku 2021
27.1.2021 - Ako pasívne zarábať s kryptomenou Algorand držanou v peňaženke Exodus
28.2.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu Vechain ako eurá v banke
21.2.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu ADA (Cardano) ako eurá v banke
14.2.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu ATOM (COSMOS) ako eurá v banke
7.2.2021 - 15 proof of work algoritmov poháňajúcich kryptomeny alebo ako funguje ťažba kryptomien
2.1.2021 - Prvá kryptomena nie je Bitcoin
17.1.2021 - Pasívny zárobok s peňaženkou Exodus alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomeny ako eurá v banke
31.1.2021 - NEO-spôsoby ako pasívne zarábať
Metaverzum novinky
Play to earn novinky
Novinky 1 2 3 4 5


Folgen Sie uns in den sozialen Medien

kryptotipy.sk FB kryptotipy.sk Instagram kryptotipy.sk Twitter kryptotipy.sk Medium kryptotipy.sk RSS feed

Zdroje







Späť